Pizza po góralsku
wstecz
Ciasto:
• 15g drożdży
• 250g mąki pszennej
• 150ml letniej wody
• pół łyżeczki cukru
• łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy z oliwek
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy.
Zaczyn odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg wielkości formy, przekładamy na formę do pieczenia pizzy
i odstawiamy jeszcze na 30 minut do podrośnięcia.
Sos:
• pół puszki krojonych pomidorów
• łyżeczka cukru
• zioła prowansalskie
Pomidory wlewamy do rondelka, dodajemy cukier, przyprawiamy solą, pieprzem,
ziołami i gotujemy na wolnym ogniu 15-20 minut do zgęstnienia.
Nadzienie:
• kiełbasa wieprzowa pieczona firmy KABANOS
• kilka plastrów oscypka
• pół cebuli
• konfitura żurawinowa
Sosem smarujemy wyrośnięte ciasto, wykładamy cebulę, kiełbasę, oscypek.
Na każdym plasterku oscypka układamy pół łyżeczki konfitury.
Pizzę pieczmy około 15 minut w 200 stopniach.
Pod koniec można dodatkowo posypać odrobiną startego żółtego sera. SMACZNEGO!
wstecz